Γαλακτομπούρεκο, εκμέκ, προφιτερόλ, τσουρέκια, σοκολατάκια, κορμός, μιλφέιγ, αυτά είναι τα κλασικά και τα καλύτερα. Γενιές Αθηναίων το υπογράφουν.
της Αργυρώς Μποζώνη
Όταν λέμε γαλακτομπούρεκο σε ένα πάει το μυαλό μας. Το ίδιο και με το προφιτερόλ, το εκμέκ τον κορμό. Επανάσταση στον ουρανίσκο. Αυτά είναι μερικά από τα πιο κλασικά γλυκά που πάντα αυτές τις μέρες κάποιος προνοητικός θα φέρει στο γιορτινό τραπέζι. Ο ενθουσιασμός των συνδαιτυμόνων αποδεικνύει την παντοτινή επιτυχία τους. Μην τα παραλείψετε και φέτος! Ένα κλασικό γλυκό κάνει τη διαφορά!
Το γαλακτομπούρεκο στο Κοσμικόν
Εδώ και 54 χρόνια είναι ο βασιλιάς του γαλακτομπούρεκου. Με φύλλο κρούστας ή φύλλο κανταΐφι, το ταψάκι από το Κοσμικόν, μοσχοβολάει φρέσκο βούτυρο από τη Θεσσαλία και τη Μυτιλήνη, χειροποίητο φύλλο και τη μαγική μυστική συνταγή της οικογένειας Τελώνη. Εκτός από τον Άγιο Νικόλαο, υπάρχουν μαγαζιά στο Φάληρο, τη Γλυφάδα και την Αγία Παρασκευή.
Το εκμέκ της Χαράς
Ένα είναι το εκμέκ και είναι θρυλικό. Από το 1969, η μυστική συνταγή από την Μικρά Ασία κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στο 339 της οδού Πατησίων. Είναι ένα από τα καλύτερα παγωτατζίδικα στην πόλη αν θέλετε να «δροσίσετε» ένα γεύμα. Έξτρα tip το παγωτό Σικάγο, το παλιό καλό κλασικό, με τριμμένο αμύγδαλο και μπισκοτάκι. Αξία ανεκτίμητη.
Το προφιτερόλ στο Ανδριάς
Ένα γλυκό, ένα ζαχαροπλαστείο. Ίσως ποτέ ένα ζαχαροπλαστείο δε συνδέθηκε τόσο απόλυτα με ένα προϊόν του. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου και τα ιστορικά μεγάλα μπολ με προφιτερόλ μόνο εθισμό έχουν προκαλέσει σε γενιές Αθηναίων που διπλοπαρκάρουν στην Σεβαστουπόλεως 64 για να πάρουν ξανά και ξανά το ξακουστό προφιτερόλ με παχύρρευστη σοκολάτα, τα ολόφρεσκα σου και την αφράτη σαντιγί. σαντιγί.δσε πρώτης ποιότητας παχύρρευστη σοκολάτα που καλύπτει ολόφρεσκα σου, γεμισμένα με πλούσια και αφράτη σαντιγί. Ένας πειρασμός ακαταμάχητος.
Το μιλφέιγ της Δέσποινας
Η μυστική συνταγή της γιαγιάς της έκανε το μιλφέιγ της Δέσποινας, το πιο διάσημο στην Αθήνα και οι Αθηναίοι έτρεχαν στη Νέα Ερυθραία, στο πρώτο της μαγαζί. Τώρα, μπορείτε να το βρείτε και στην Πατριάρχου Ιωακείμ 56. Αναλλοίωτο μέσα στα χρόνια με φύλλο αέρινο, με πλούσια κρέμα που μοσχοβολάει βανίλια, δε σε λιγώνει όσο και να φας. Το ωραία καβουρδισμένο αμύγδαλο είναι τέλειο φινίρισμα.
Το τσουρέκι του Βάρσου
Στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Κηφισιάς μοσχοβολάει τσουρέκι. Από το 1892 μέχρι σήμερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το τσουρέκι του είναι ασυναγώνιστα. Έχει πουλήσει εκατομμύρια μαστιχάτα, αφράτα τσουρέκια και αντίστοιχα βασιλόπιτες. Μην παραλείψετε μαζί με το ολόφρεσκο σχεδόν πάντα ζεστό τσουρέκι να πάρετε και γάλα. Για παρέα στο τσουρέκι!
Σοκολατάκια στο Αριστοκρατικόν
Από το 1928, ο Παναγιώτης Καράς κάνει τα πιο θρυλικά σοκολατάκια της Αθήνας. Από το μικρό μαγαζάκι της Βουκουρεστίου μέχρι το σημερινό στην οδό Βουλής μπορεί να άλλαξαν όλα, ένα έχει μείνει αναλλοίωτο στο χρόνο: η γεύση τους. Η τέταρτη γενιά ετοιμ΄ζει πάντα τα Φυστίκια καραμελέ και τις μικρές μπουκιές με ξηρούς καρπούς, που υπάρχουν πάντα σε ένα μαγικό μπολ δίπλα στο τραπέζι. Μην παραλείψετε λίγες λαχταριστές τρούφες κακάο, λίγες καρδιές μπισκότο και δαμάσκηνα με σοκολάτα.
Πάστες παλαιού τύπου στον Ασημακόπουλο
Οι παππούδες μου τους θυμούνται γαλατάδες της περιοχής. Από το 1915 που λειτούργησε σαν γαλακτοπωλείο, το ιστορικό μαγαζί των Εξαρχείων στην Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθεί να φτιάχνει μερικές από τις πιο ωραίες πάστες ειδικά παλιού τύπου για τους νοσταλγούς της γκανάζ, του γλάσου και της παραδοσιακής αμυγδάλου με φιλέ αμύγδαλο. Κρέμες και ρυζόγαλα πάρτε τα για δοκιμή αν δε τα έχετε πάρει και μια φρουτένια τάρτα που θα σας μείνει αξέχαστη.
Κορμός στο Pastry Family
Δε νοείται γιορτινό τραπέζι χωρίς ένα 0δυο τρία κλαδάκια λαχταριστού κορμού από το Pastry Family. Προτιμήστε κλαδί κάστανο που νομίζω είναι η μεγάλη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Στη Ριζάρη 19 στο Παγκράτι το κλασικό αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο καταφέρνει κάθε χρόνο με το αφράτο παντεσπάνι και τον τρομερό συνδυασμό κόκκινα φρούτα σοκολάτα και φράουλα σοκολάτα να κάνει τη διαφορά στον κορμό. Αφήστε χώρο για δεύτερη μερίδα.
http://www.thetoc.gr
Πίσω στα παλιά
No comments:
Post a Comment