14.12.07
TA ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ .
ΠΟλλοί φίλοι μας , αδέρφια , μας ρωτούν γιατί στα στα Λιδορικιώτικα γλυκά των...γιορτάδων δεν αναφέρουμε τα μελομακάρονα , είναι πολύ απλό αγαπημένοι μου φίλοι , γιατί τα μελομακάρονα δεν υπήρχαν στο..Λιδορικιώτικο , και όχι μόνο , γλυκο...λόγιο .Είναι ...ξενόφερτο , γιά την περιοχή μας , γλυκό με ..προσφυγική , μάλλον , καταγωγή , που μπήκε στη ζωή μας κι' έμεινε . Τα βασικά Λιδορικιώτικα γλυκά , είδικά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς , ήταν και , πιστεύω εξακολουθούν να , είναι ο Μπακλαβάς , με καρύδι η μύγδαλο , οι κουραμπιέδες και...δευτερότερο η ..ρυζοριβανή . Ο βασιλιάς πάντως ήταν ο μπακλαβάς , με πολλά φύλλα , ανοιγμένα στο χέρι φυσικά , μπόλικη ...γέμιση και λίγο αγνό γίδινο βουτυράκι , ήταν...Θεός , το ίδιο και οι κουραμπιέδες , με τα μυγδαλάκια τους και το φρέσκο γίδινο βούτυρο , να ...λειώνουν στο..στόμα , όπως έλεγαν οι μανάδες μας , αυτό ήταν το...τεστ..ποιότητας και..γεύσης .
Τα μελομακάρονα , μπήκαν σιγά-σιγά στη ζωή μας , απ' τους Αθηναίους , που έφερναν στις γιορτές όταν έρχονταν και φυσικά οι χωριανές μας κυρίες πήραν τη συνταγή και άρχισε η..παραγωγή . Πάντως προσωπικά , θυμάμαι , λόγω και..ειδικότητας , πως μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 60 , που είχαμε το ζαχαροπλαστείο στ' Αλωνάκι , τα μελομακάρονα ήταν..άγνωστο είδος , και δεν θα μπορούσε να είναι γιατί όπως είπαμε , είναι γλυκό Μικρασιάτικο .
Πέρα όμως απ' τα..κύρια γλυκά , υπήρχαν και τα..επικουρικά , στα οποία εκτός απ' τη ρυζοριβανή , περιλαμβάνονταν και τα..λουκουμάκια , τα φοντανάκια , τα σοκολατάκια αλλά και τα..τυλιχτά , όπως τα λέγαμε , του ζαχαροπλαστείου , ακόμα οι νοικοκυρές , σπάνια όμως , έφτιαχναν και κανταίφι και αργότερα και γαλακτομπούρεκο , βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε και το..χαλβά , τον κλασσικό χαλβά , με λάδι , αλεύρι η σιμιγδάλι , που τον λέγανε και μαλαχόζι , και σ' όλα αυτά προσθέστε και τις..τηγανήτες , που ήταν και πολύ νόστιμες αλλά και...εύκολες .
Τέλος θα πρέπει να θυμίσουμε πως οι νοικοκυράδες , φρόντιζαν να φτιάξουν , την κατάλληλη εποχή , και τα γλυκά του κουταλιού , κεράσι , βύσσινο , σύκο , κυδώνι , σταφύλι , κ.α , γιά να φιλεύουν τους επισκέπτες , ακολουθώντας την..παράδοση....
Πολλά έχουν αλλάξει αδέρφια , στη Λιδορικιώτικη ζωή , πολλά..ξένα στοιχεία έχουν μπει στη ζωή μας , χωρίς όμως αυτό καθ' αυτό , να είναι κακό , δηλαδή να προσθέτουμε νέα στοιχεία στην ζωή μας , όχι αδέρφια , δεν είναι κακό , το κακό είναι ότι...ξενομανίας ένεκεν διαγράφουμε βασικά στοιχεία της δικής μας ..ζωής , παριστάνοντας...κάποιους..άλλους που δεν είμαστε...
14.12.07
ΟΙ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ...ΓΙΟΡΤΑΔΕΣ...
Πλησιάζουν αδέρφια οι..Γιορτάδες , έτσι δεν λέγαμε παλιότερα ; και εννοούσαμε πως έρχεται η περίοδος των γιορτών , ας δούμε λοιπόν πως θυμάται η φίλη μας η Σοφία Παλαιολόγου τις γιορτάδες , Χριστούγεννα , Πρωτοχρονιά και Φώτα .
ΤΑ Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Γ Ε Ν Ν Α .
- " Τα χρόνια εκείνα , είχανε σε κάθε σπίτι " μανάρια ", αρνιά και γουρούνια , χοιρίδια και σαν έφταναν τα Χριστούγεννα , τα έσφαζαν γιά να έχουν κρέας για της γιορτές . Οι νοικοκυρές , άρχιζαν τις προετοιμασίες ,πολύ καιρό πριν την παραμονή των Χριστουγέννων , ζύμωναν ψωμιά και τα έψηναν στους φούρνους , καίγοντας ξύλα . Τα ψωμιά αυτά , τα στόλιζαν με ένα σταυρό από ζυμάρι και με τα χείλη ενός μικρού ποτηριού , έφτιαχναν κύκλους , που συμβόλιζαν μικρά αρνάκια . Έβαζαν επάνω τους και αμύγδαλα και στο εσωτερικό τους ένα νόμισμα . Όποιος έβρισκε το νόμισμα , ήταν ο τυχερός της χρονιάς . Τα ψωμιά αυτά τα έλεγαν " Χριστόψωμα ".
Έφτιαχναν και κάτι κουλούρες , γιά τα μικρά παιδιά και τα βαφτιστήρια . Τις στόλιζαν κι' αυτές με διάφορα σχέδια , " κεντήματα ", βάζοντας στη μέση ένα αυγό και ρίχνοντας επάνω ζάχαρη . Την μέρα των Χριστουγέννων , μαζεύονταν όλοι μαζί , συγγενείς και φίλοι , έτρωγαν και γλεντούσαν , τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια ".
Η Π Ρ Ω Τ Ο Χ Ρ Ο Ν Ι Α .
- " Όλες οι νοικοκυρές , ετοίμαζαν γιά την Πρωτοχρονιά παραδοσιακά γλυκά όπως : τον μπακλαβά με αμύγδαλα η καρύδια και την ρυζοριβανή κι' απ' ότι θυμάμαι , μοσχοβόλαγε ο τόπος απ' τη μυρωδιά . Το πρωί της Πρωτοχρονιάς , έστελναν τα μικρά παιδιά , με ένα κανάτι στη βρύση , γιά να πάρουν νερό , το οποίο έπρεπε να πάνε " αμίλητο " στο σπίτι, δίχως δηλαδή να μιλήσουν με κανένα στο δρόμο . Όταν τα παιδιά έφερναν τα νερό , τότε έλεγαν οι νοικοκύρηδες τη φράση : " Όπως τρέχει το νερό στη βρύση έτσι να τρέχει και το " βιό " , στη ζωή , στο σπίτι ". Στέλναν και γλυκά , σκεπασμένα σ' ένα πιάτο με μιά πετσέτα , στους συγγενείς , οι οποίοι με τη σειρά τους , έστελναν κι' αυτοί ".
ΤΑ Φ Ω Τ Α .
Στις 6 του Γενάρη , ήταν η γιορτή των Θεοφανείων η Φώτων . Εκείνη την ημέρα γινόταν ο μεγάλος αγιασμός των υδάτων ώστε όλα τα νερά να εόναι αγιασμένα . Πήγαιναν τότε και πάντιζαν με αγιασμό τα σπίτια , τα χωράφια και τ' αμπέλια τους , γιά να είναι ευλογημένα και να έχουν καλή σοδειά . Όσοι είχαν φτιάξει κρασί , την ημέρα αυτή δοκίμαζαν να δούν ποιό είναι το καλύτερο ! ". -
Συνοπτικά , όπως διαπιστώσατε , αγαπημένοι μου φίλοι , περιγράφει η φίλη μας η κυρία Σοφία , τις γιορτάδες στο χωριό μας , αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο , στη διαδικασία , στις..δουλειές ,δηλαδή στο..πρακτικό μέρος , υπάρχουν όμως πολλά άλλα που θα πρέπει να θυμηθούμε και να αναφέρουμε , πέρα απ' το..διαδικαστικό κομμάτι , και με τον ερχομό κάθε γιορτής , θα προσπαθήσουμε , όλοι μαζί να προχωρήσουμε και λίγο πιό ..πέρα , σε άλλες..πλευρές της τότε , και της τώρα ίσως , Λιδορικιώτικης ζωής , γι' αυτό και όποιος απ' τους φίλους της σελίδας , έχει κάτι σχετικό , φωτογραφία , μαρτυρία , ιστορία κάποιο περιστατικό , ίσως , να το δώσουν γιά δημοσίευση στην Λιδορικιώτικη σελίδα , ρποσφέροντας έτσι σημαντική υπηρεσία στο χωριό μας και ειδικότερα στους νέους μας , η σελίδα είναι στη διάθεση΄Ο Λ Ω Ν Τ Ω Ν Λ Ι Δ Ο Ρ Ι Κ Ι Ω Τ Ω Ν .....και με μεγάλη μας χαρά θα φιλοξενήσουμε κάθε συνεργασία .
14.12.07
ΕΔΩ...ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ...ΛΙΔΟΡΙΚΙ....
Απ' το Δραγάτη , ο φίλος μας ο Κώστας Αποστολόπουλος ( Ματέρος ) έβγαλε την όμορφη αυτή φωτογραφία και μας τη χάρισε , τον ευχαριστούμε , και...περιμένουμε κι' άλλες......
Καλημέρα αδέρφια Λιδορικιώτες , καλημέρα φίλοι του χωριού μας , καλημέρα : Ελλάδα , Αθήνα , Άμφισσα , Αίγιο , Μαραθώνα , Καρδίτσα , Πικέρμι , Λιδορίκι , καλημέρα και στο Στρόβολο , στην Κύπρο μας , την ..αέρινη τη μακαρία τη γη , νάστε όλοι καλά , υγιείς , χαρούμενοι κι' ευτυχισμένοι ...
Παρασκευή σήμερα αδέρφια , 14 Δεκεμβρίου 2007 , 348η μέρα του χρόνου , που...ουσουνούπου...μας ..αποχαιρετάει .
Μνήμη μαρτύρων Θύρσου, Λευκίου και Καλλινίκου στην Απολλωνία Φρυγίας (Δ' αι.), Φιλήμονος, Απολλωνίου στην Αίγυπτο , ευχές σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα , η έχουν γενέθλια .
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΑΣ..ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .
1502 : Με την συνθήκη μεταξύ Ενετίας και Τουρκίας , ολόκληρη η Πελοπόννησος περιέρχεται στην Τουρκία. Η Ενετία διατήρησε , όλο το Ναύπλιο και την Μονεμβασιά .
1821 : Ατυχής επίθεση δυνάμεών μας στο Ναύπλιο.
1943 : Οι Γερμανοί επανέρχονται στη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και την λεηλατούν αποκομίζοντας 70 φορτία με διάφορα κειμήλια . Στο τέλος την κατακαίγουν .
1955 : Η Αλβανία γίνεται δεκτή στον Ο.Η.Ε.
Χειμώνιασε γιά τα καλά , και στο χωριό μας , μάθαμε , χιονίζει , ποιός στη χάρη των χωριανών μας , τυχεροι!!! εμείς , γιά να δούμε , εδώ στην Αθήνα θα δούμε...άσπρη μέρα...Χριστουγεννιάτικα...
Πάντως τις μέρες ετούτες , τις γιορτινές , πούρχονται ας έχουμε κατά νου και κάποιους συνανθρώπους μας , που έχουν ανάγκη , κι' ανάγκη δεν είναι μόνο η..οικονομική , καμιά φορά λίγη συντροφιά , μιά καλή κουβέντα , απλή συμπαράσταση , λίγη στοργή , μπορεί να ζεστάνει την παγωμένη ψυχή του διπλανού μας , του γείτονα , του φίλου , του συγγενή μας , ένα ..χαμόγελο και μόνο , μπορεί να του δώσει χαρά , να του διώξει τη...μοναξιά , τι άλλο θέλει , αδέρφια , ο άνθρωπός , αγάπη κι' ένα καλό λόγο , αυτά φτάνουν...τα δίνουμε όμως ;
Γιά ν' αρχίσουμε από...φέτος....αδέρφια .
Καλό μεσημέρι αδέρφια , καλή όρεξη και τα..ξαναματαλέμε....με αγάπη .....Κ.-
No comments:
Post a Comment