Άμα τύχαινε νάναι δυό μέρες συνέχεια αργία , τότε κάμποσα παιδιά , ακόμα κι' απ' τα μακρινά ορεινά χωριά , πήγαιναν στα χωριά τους γιά να την βολέψουν καλύτερα από φαγητό , να προμηθευτούνε τίποτα τρόφιμα και να 'κονομήσουν και κάποιο χαρτζηλίκι . Και τη Δευτέρα , κατά πως θυμάμαι , εμείς τα Κροκυλειώτικα παιδιά - το ίδιο βέβαια γινόταν και από παιδιά από άλλα χωριά - ξεκινάγαμε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και περπατάγαμε έξι ώρες ώσπου να φτάσουμε στο Λιδορίκι γιά νάμαστε στις 8 η ώρα , που θα χτύπαγε το κουδούνι , στο Γυμνάσιο . Κι' ακόμα ως τώρα θυμάμαι το νυχτερινό εκείνο περπάτημα μέσα στο σκοτάδι , με το λαδοφάναρο που το κράταγε ο μπροστάρης , γιά να βλέπουμε ώσπου να ξημερώσει και πως περνάγαμε ξυπόλυτοι τον " Κόκκινο " , - εκεί που τώρα έχει κατακλυσθεί απ' τη λίμνη του Μόρνου - γιατί γιοφύρι δεν υπήρχε κι' ήταν πολύ επικίνδυνος , άμα ήταν κατεβασμένος , και πως μιά φορά , ενώ βρισκόμασταν στη μέση του ποταμού που είχε νερό πάνω απ' το γόνατο, έπεσε απ' τα χέρια του Περικλή το ένα παπούτσι γιατί ζαλίστηκε και το παρέσυρε προς τα κάτω το ρεύμα κι' αν δεν πρόφτανα να το πιάσω έγκαιρα , θα χανόταν και θα πήγαινε " μονοσάνδαλος "στο Λιδορίκι σαν τον μυθικό Ιάσωνα . Και πόσες τέτοιες άλλες περιπέτειες δε μούρχονται στο νού !
Η διαδρομή μέχρι το Στενό , όπου βρίσκεται το χάνι του Κωσταντέλου και ακόμα λίγο πιό πέρα απ' το γιοφύρι , τη θρυλική " Καμάρα " όπως την ήξερε ο κόσμος , ήταν υποφερτή , από 'κει όμως που ραχίζαμε ν' ανηφορίζουμε προς το Λιδορίκι και ίσαμε τις " Λάκκες " ο δρόμος μας φαινόταν ατέλειωτος και μας κούραζε πολύ καθώς ήμασταν ξενύχτηδες και περπατάγαμε τόσες ώρες κι' έτσι φτάναμε μπαιλντισμένοι στο Λιδορίκι .
Πρωί-πρωί , λοιπόν , στο Γυμνάσιο , άλλοι διαβασμένοι γιατί μπόρεσαν να ρίξουν καμιά ματιά στο βιβλίο μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι ο μπάρμπα - Σπύρος ο Καραμήτσος κι' άλλοι αδιάβαστοι και με πολλή αγωνία , μπας κι' εκείνος ο ανελέητος κλήρος ξεπεταχτεί απ' το κουτί και τους καλέσει να λογοδοτήσουν γιά την αφροντισιά τους , κι' όλοι ταλαιπωρημένοι απ' την αγρύπνια και τη νυχτιάτικη πεζοπορία κάναμε κουράγιο ώσπου να σχολάσουμε το μεσημέρι γιά να ησυχάσουμε κάπως και να πάμε και πάλι τ' απόγευμα γιά μάθημα . Γιατί , όπως είπαμε , τότε γίνονταν μαθήματα πρωί κι' απόγευμα και δεν περίσσευε πολύς χρόνος γι' αναψυχή και γιά σουλατσαρίσματα ...
Πολλές , λοιπόν , ήταν οι δυσκολίες , εκείνα τα πρώτα χρόνια , γιά να τα βγάλει κανένας πέρα και μεγάλη φτώχεια , ανάμεσα σε πολλά παιδιά . Θυμάμαι , πως σε κάποια περίπτωση έγινε συνεισφορά απ' τους μαθητές γιά ν' αγοραστεί πηλήκιο σ' ένα μαθητή που δεν είχε 50 δραχμές να τ' αγοράσει και σε μιά άλλη που κάποιος άλλος δεν είχε κι' αυτός ένα πενηντάρι γιά να πάρει μέρος στην εκπαιδευτική εκδρομή που έκαμαν οι τελειόφοιτοι στους Δελφούς κι' έτσι δεν μπόρεσε να πάει..Ήταν μεγάλη θπόθεση γιά την εποχή εκείνη , γιά πολλά παιδιά , το πενηντάρι !
Παρά ταύτα , υπήρχε όρεξη γιά μάθηση κι' αισιοδοξία γιά πρόοδο γιά ένα καλύτερο μέλλον , κι' έτσι μπόρεσαν πολλά από κείνα τα παιδιά ,παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες , ν' ανεβούν ψηλά και να καταλάβουν αξιόλογες θέσεις στην Κοινωνία . Όμως , πόσα άλλα φτωχά παιδιά , που είχαν ικανότητες κι' όρεξη να μάθουν γράμματα , δεν μπόρεσαν κι' έμειναν με το παράπονο ότι αδικήθηκαν και πόσοι γονείς που είχαν ταλαντούχα παιδιά δεν τα κατάφεραν να τα σπουδάσουν και τους έτρωγε ο καυμός , όταν τα 'βλεπαν να ρέβουν στο χωριό και να θάβουν τα όνειρά τους στ' άγονα χωράφια ! Σήμερα , βέβαια , η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά και τα πράγματα με τη " δωρεάν παιδεία " είναι πολύ ευνοικά γιά τα παιδιά που είχαν ικανότητες και κέφι να σπουδάσουν , γιατί υπάρχουν πολλές ευκαιρίες γιά να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους .
Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ......
No comments:
Post a Comment