Τα Σαψαρέικα , στον Ψαλά , όπως ήταν το 1927 , αριστερά στη φωτογραφία η μάντρα του σπιτιού του γιατρού του Σφέτσου .
Περιδιαβάζοντας , λοιπόν , νοερά στο παλιό Λιδορίκι , και περπατώντας στον κεντρικό δρόμο και σ' άλλα κατατόπια , ξυπνάνε μέσα μου πολλές θύμησες και ξανασυναντάω παλιούς γνωστούς και συμμαθητές , που , κάποιοι υπάρχουν ακόμα , αλλά οι πιό πολλοί έχουν λείψει και νοιώθω πολλή συγκίνηση . Συναντάω , πρώτα-πρώτα , τον καλοσυνάτο Αντρέα Γκομόζια , με την πολυμελή οικογένεια , που είχε το πρώτο μαγαζί καθώς μπαίναμε στο Λιδορίκι , και συνέχεια πιό πέρα το Μπήλιο . Εκεί , λίγο μετά το Δημ. Σχολείο τον πρόωρα αδικοχαμένο φίλο μου Θύμιο Καψάλη , που είχε το ζαχαροπλαστείο μαζί με το συγχωριανό μου Τάσο Καντά . Στο Αλωνάκι τους Ευσταθίου , το Λατσούδη , τον Πιτσιό-Γιαννο που ολοένα σιγοσφύριζε , το φαρμακοποιό Παπανικολάου , το Ζόγκζα , το Σφέτσο με το κρεοπωλείο , τον Παναγιώτη Ασημακόπουλο που τον " έφαγε " ο εμφύλιος " , τον Αντρέα τον Κολοκύθα με τα τομάρια του και τις εφημερίδες , τον Πλατανιά που είχε το κουρείο στη Βαθειά και δίπλα τον Ανδρίτσο με το καφενείο που χρησιμοποιείταν και σαν θεατρική αίθουσα από κάνα περιοδεύοντα θίασο . Τότε , εμείς δυό τρεις , επειδή δε διαθέταμε το δίφραγκο γιά εισιτήριο , φκιάξαμε σε μιά κουβαρίστρα κάτι χαρακιές γιά να μοιάζει με τη σφραγίδα που είχαν τα εισιτήρια κι' αφού τη μελανώσαμε σφραγίζαμε κάτι χαρτάκια από μπλόκ πούμοιαζαν με τα εισιτήρια , κι' έτσι περνάγαμε απ' τον ελ΄γκτή και παρακολουθούσαμε την παράσταση , ώσπου μας πήραν , κάποτε , μυρουδιά και μας κυνήγησαν . Ως τότε όμως , είχαμε ιδεί κάμποσες παραστάσεις .
Πιό πέρα απ' τη Βαθειά με τον πλάτανο και τη βρύση , όπου ήταν τα εστιατόρια και τα καφενεία , ξαναθυμάμαι κι' άλλους που είχαν μαγαζιά , όπως τους Σκουταίους , με καλά οργανωμένο εμπορικό , τον Καφτάνια , τον Μήτσο τον Καντζιό , τον Δελή κι' άλλους πολλούς ακόμα που μου είναι αδύνατο να τους απαριθμήσω , γιατί θα γιόμιζε η εφημερίδα .
Στη ..νοερή περιπλάνισή μου , συναντάω ακόμα , τους γιατρούς Λαλαγιάννη , Σφέτσο , Κυριαζή , Παπαβασιλείου , το συμβολαιογράφο Ζώη , το μπάρμπα Νικόλα τον Πέτρου , με τις μεγαλόπρεπες μουστάκες του , τον μπατζανάκη του το Νάκο τον Κάρλο , τον Παπαδάκη με την αρχοντική γεναιάδα του , που τραγούδαγε τόσο όμορφα άμα τα είχε κοπάνίσει και που τον ξεπέρασε στο τραγούδι ο γυιός του ο Θόδωρος , τον ψάλτη τον Κολοβό , που έψελνε κάπως..πριονιστά κι' ακαταλαβίστικα το τροπάριο της Ζωοδόχου Πηγής , γιατί ποτέ δεν κατάλαβα τα λόγια του και που τόσο πετυχημένα άκουσα , νατον μιμαίται , πριν 5-6 χρόνια , ο Γιάννης Σκούτας , όταν ήμασταν στο Συμβούλιο της Δωρικής Αδελφότητας .
Ά ! κόντεψα να ξεχάσω τον Χαρούλα , τον παράξενο εκείνο τύπο , που τον έπιανε αμόκ άμα άκουγε κανέναν να σφυράει . Και το κάνανε πολλοί αυτό γιά να τον πειράξουν και τότε τους κυνήγαγε με τις πέτρες με πολύ άγριες διαθέσεις . Δεν θάθελα να τελειώσω τα θυμητάρια , από κείνα τα τόσο ξεμακρισμένα χρόνια , χωρίς να μνημονεύσω ένα επεισόδιο , που έγινε στις 25 του Μάρτη του 1926 στο προαύλιο της Ζωοδόχου Πηγής , όταν εκφωνούσε ο καθηγητής Μητρόπουλος έξαλλος φώναξε : " Κύριε συνάδελφε βγάλτε το καπέλο σας , είναι ιερός ο λόγος μου " κι' εκείνος το ξανάβγαλε . Πριν από δυό τρία χρόνια , που είχα επισκεφθεί στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη το Γεροντόπουλο , σεβαστό πιά πρεσβύτη , παραπάνω από 85 χρονών , του θύμισα αυτό το περιστατικό , που κι' αυτός δεν το είχε ξεχάσει , αν κι' είχαν περάσει 60 χρόνια , και γελάσαμε πολύ .
Είχαν και πίκρες και χαρές εκείνα τα τόσο μακρινά χρόνια της μαθητικής ζωής στο Λιδορίκι κι' οι πίκρες μας έκαναν , πολλές φορές ν' αγανακτούμε και να περιμένουμε μ' αγωνία να περάσει γρήγορα ο καιρός γιά ν' απολυτρωθούμε . Ωστόσο , όταν περνάμε και τα δύσολα , ακόμα , χρόνια και χάνονται στ' απύθμενα βάθη του παρελθόντος , σαν ανάμνηση είναι πάντα νοσταλγικά και σε κάτι τέτοιες στοχαστικές στιγμές μπορεί να βρέθηκε ο Ντοστογιέφσκυ , όταν έγραφε " πως θάθελα να ξαναζήσω κάθε λεπτό , κάθε στιγμή είναι μιά ευτυχία γιά τον άνθρωπο " !
Θα ήταν , όμως , στ' αλήθεια , ευτυχισμένος εκειός που θα είχε την τύχη να ξαναζήσει η μπας και μετάνοιωνε πικρά , γιατί θα ξανάμπαινε στα βάσανα και θα ξανάρχιζαν οι αβεβαιότητες κι' οι δυσκολίες , οπότε θα έβγαινε δικαιωμένος ο αρχαίος εκείνος σοφός που είπε : " το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού ; ".
Κανένας , βέβαια , δεν μπορεί να ξέρει που βρίσκετα η αλήθεια..
Aυτές ήταν , αγαπημένοι μου φίλοι , οι αναμνήσεις απ' το παλιό Λιδορίκι , του Κροκυλειώτη Δημ Υφαντή , γραμμένες πριν από 25 χρόνια στο " ΛΙΔΩΡΙΚΙ ", υπέροχος λόγος με πληρότητα εικόνων μας έδωσε , στη μικρή αυτή αφήγησή του , μιά..γεύση του παλιού καλού καιρού του χωριού μας , με τη λεπτομερή του περιγραφή , των κατοίκων της αγοράς και γενικότερα της Λιδορικιώτικης ζωής , δεν είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε τον συγγραφέα , και πολύ φοβάμαι , πως τώρα θα πρέπει να είναι , μάλλον , πολύ ...αργά , πάντως του χρωστάμε μεγάλη χάρη , γιά τις πολύτιμες πληροφορίες που μας άφησε .
Νάστε όλοι καλά , αγαπημένοι μου φίλοι , καλό βράδυ.......Κ.-
No comments:
Post a Comment