Απ' το " ΛΙΔΩΡΙΚΙ " φυλ.8 του Ιουλίου 1982 , σας δίνουμε μιά παραστατικότατη περιγραφή του αξέχαστου Αλέκου Κωστάκη , γιά τις Δημαρχιακές εκλογές στο Λιδορίκι , πριν το 1912 , φυσικά . Απολαύστε τη :
'Η μάνα μου , μικρή κοπέλα τότε , και ανηψιά του γιατρού Λαλαγιάννη , υποψήφιου Δήμαρχου Αιγιτίου, έπαιρνε ενεργό μέρος , μαζί με τ΄αλλα γειτονοκόριτσα , βοηθώντας τη γιατρίνα θειά της στο ζύμωμα και το μαγείρεμα που γινόταν γιά το εκλογικό τραπέζωμα των ψηφοφόρων του θείου της και θυμόταν πολλά από κείνη την εποχή .
Καθώς ξέρουμε όλοι , οι περισσότεροι γιατροί εκείνου του καιρού , ανήκαν σ' ένα κόμμα , στο οποίο ήσαν και δεινοί παράγοντες . Είπαμε πως λεπτά δεν έπαιρναν στο 95% των πελατών τους , αλλά την ψήφο την έπαιρναν . Τι τον έννοιαζε το θεόφτωχο Στρουζιώτη η τον Τριβιδιώτη το κόμμα , αν ήταν το Λαικό η το Φιλελεύθερο , και τι αρχές είχε το καθένα τους η ποιό πρόγραμμα θα εφάρμοζαν αν κέρδιζαν στις εκλογές ; Αυτός κοίταζε πως στ' αμπάρι δεν είχε αλεύρι , κι' ολοχρονίς γύριζε με τα " θλιοτσάρουχα " και πως σαν αρρώσταινε δεν θα 'ρχονταν οι βουλευτές να τον κοιτάξουν , αλλά ο Σφέτσος η ο Λαλαγιάννης . Αυτούς ήξεραν , αυτοί έρχονταν να τον εξετάσουν , αυτών είχε την ανάγκη , αυτούς ψήφιζε .
Ένα δεκαπενθήμερο πριν από τις εκλογές , διοργανώνονταν τα κομματικά κέντρα κι' επιτελεία στα σπίτια των γιατρών . Πρώτη δουλειά ήταν να φέρουν ένα κιβώτιο με σφαίρες του " γκρα ", γιά το σχετικό νταβαντούρι . Ο γκρας , ήταν ένα κοντόκανο πολεμικό όπλο , Γαλλικής κατασκευής , που έπαιρνε ένα μεγάλο φσσίγγιο , με μαύρο μπαρούτι και χοντρή γυμνή μολυβένια σφαίρα και που , όταν εκπυρσοκροτούσε , νόμιζες 'οτι έβαζε βαρύ..τοπομαχικό .
Οι σφαίρες μοιράζονταν σ' ορισμένους ένοπλους οπαδούς και ιδίως στα πρωτοπαλλήκαρα του Κόμματος των γύρω χωριών και πιό κάτω θα δούμε το γιατί . Ύστερα άρχιζαν τα πολιτικά παρασκήνια και τα ταξίματα . Στο μεταξύ , στην αυλή του σπιτιού του υπιψήφιου Δημάρχου γινόταν το ...σώσε . Χασάπηδες έσφαζαν ..παλιόγιδες γιά το στιφάδο , των ψηφοφόρων , κοπέλες της γειτονιάς έρχονταν να βοηθήσουν τη γιατρίνα στο ζύμωμα και στο καθάρισμα των κρεμμυδίών και των πατατών . Τότε φούρνοι δημόσιοι δεν υπήρχαν κι όλοι οι φούρνοι της γειτονίας άναβαν να βγάλουν 100 και περισσότερα ακόμα καρβέλια , που τα ζύμωναν τα κορίτσια . Στο κάτω μέρος της αυλής , κάτω απ' την κληματαριά , στρώνονταν τάβλες να καθήσουν ο κόσμος και πιό πέρα , σε τρία τέσσερα πλυστοκάκκαβα , έβραζαν το στιφάδο κι η μακαρονάδα με την παλιόγιδα . Κρασί υπήρχε άφθονο σε μιά κάδη κι' όλα ήταν έτοιμα γιά την υποδοχή και το " ντερλίκωμα " των ψηφοφόρων , πολλοί απ' τους οποίους - μαύρη η αλήθεια και ..θλιβερή - κρέας έτρωγαν μιά η δυό φορές το..χρόνο .
Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι.....
No comments:
Post a Comment