2.6.08

ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ : Λ Ι Κ Ε Ρ..


Γιά...πάσα ενδεχόμενον , π'λένι κι' οι γραμματ'ζούμινοι , βάζω και μιά φωτογραφία , έεεετσι γιά όσους...δεν γνωρίζουν τις ..καρυδιές (..καργιές ..) και τα...καρυδάκια τα..φρέσκα....
Αυτή την εποχή , κι' απο δω και πέρα , μπορειτε φίλοι μου να φκιάξετε υπέροχα σπιτικά λικέρ , αγνά , καθαρά και χωρίς..ορυκτέλαια...
Ξεκινήστε με το κ α ρ υ δ ά κ ι , είναι και η κατάλληλη εποχή , έτσι κι' έχετε καρυδιά δική σας η έχει κάποιος ...γείτονας , το λύσατε το πρόβλημα , και το χειμώνα που θα τρατάρετε τους φίλους και τις φίλες σας και θα..καμαρώνετε θα με...θυμηθείτε....


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΥΛΙΚΑ .


Φρέσκα καρυδάκια , ζάχαρη , καλό κονιάκ , γαρυφαλλάκια ( καρφάκια ) , κανέλλα ( φλούδα ).


ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ .


1 κιλό καρυδάκια , 1 κιλό ζάχαρη , 2-3 γαρυφαλλάκια , 1 μικρό κομματάκι κανέλλα , η αναλογία του κονιάκ εξαρτάται απ' το πόσο δυνατό θέλετε το λικεράκι σας , το ..απαλό θέλει ποσότητα κονιάκ ίση σε βάρος με το καρυδάκι και τη ζάχαρη , δηλαδή ι κιλό , εσείς από κει και πέρα θα βάλετε το δικό σας γούστο και τη δική σας προτίμηση . Προσωπικά , πέρυσι είχα φκιάξει τρεις..παρτίδες , τη μιά με 1 κιλό κονιάκ , την άλλη λίγο πιό ..δυνατό δηλαδή στο ένα κιλό καρυδάκι και ζάχαρη έβαλα 1250 κονιάκ και στην τρίτηη , που την έκενα..ολίγον..τούρμπο , έβαλα 1,5 λίτρο κονιάκ , σας πληροφορώ πως όλες οι ..παρτίδες είχαν τους..οπαδούς τους , πως λέμε περί ορέξεως...


Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η .


Πλένετε και καθαρίζετε καλά τα καρυδάκια και τα βάζετε σε ένα γυάλινο μεγάλο βάζο , ρίχνετε και τη ζάχαρη , να τα καλύψει , ρίχνετε τα 2-3 γαρυφαλλάκια και το κομματάκι της κανέλλας και τα αφήνετε στον ήλιο γιά 15-20 μέρες , μέχρι να υγροποιηθεί η ζάχαρη και τα καρυδάκια να ...κολυμπάνε στο υγρό σιρόπι . Προσθέτετε μετά και το ανάλογο κονιάκ , όσο τελικά αποφασίσετε , και το αφήνετε να...λιάζεται , όσο περισσότερο τόσο καλύτερα .

Το...φθινόπωρο , θυμηθείτε να το..σουρώσετε ( με τουλπάνι ) , βάλτε το σε όμορφα μπουκάλια , και...καλόπιοτο....


ΣΗΜ : Με τον ίδιο τρόπο , μπορείτε να φκιάξετε με οποιοδήποτε φρούτο , φράουλες , κεράσια , βύσινα , ακτινίδια , αχλάδια , βερύκοκα , κι' ακόμα καλύτερα , μπορείτε να επιλέξετε κάποια απ' τα φρούτα και να κάνετε ..τουρλού..λικέρ , η όπως το λένε οι πιό..πρωτευουσάνοι ..

Eμείς σας ευχόμαστε Ε Π Ι Τ Υ Χ Ι Α ..α...και γιά αύριο ( πρώτα ο θεός ) σας έχουμε μιά πολύ ωραία συνταγή , γιά μιά πίτα , που δεν την πολυξέρουμε στο χωριό μας την : ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ , ολίγη..υπομονή...
Καλό σας βράδυ ......Κ.-

No comments: