23.4.08

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...

Λαμπρή του 1961 , στο Γυφτομαχαλά μας , το γύρισμα της ...σούβλας καλά..κρατεί , κι' η όμορφη γειτονοπαρέα , έτοιμη γιά τη..μεγάλη επίθεση , Ζογκζαίοι , Μαργελλαίοι , Γατακαίοι , Αναγνωστοπουλαίοι και Καντραίοι , περιμένουν το..εναρκτήριον..σάλπισμα...γιά το μεγάλο φαγοπότι...όμορφες στιγμές ..που μας λείπουν..



ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ .



· Μνήμη μαρτύρων Γεωργίου, Ανατολίοου και Πρωτολέοντος, Αθανασίου, Γλυκερίου και Θερινού.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ .....
971 : Αρχίζουν νικηφόρες μάχες του στρατού μας, υπό τον Ιωάννη Τσιμισκή κατά των Ρώσων. 1507 : Σφαγή 120 Μανιατών, από Τούρκους.
1752 : Εκτέλεση από τους Τούρκους στην Πτολεμαϊδα του νεομάρτυρα Γεωργίου Κυπρίου.
1821 : Μάχη της Αλαμάνας. Ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαϊας, ο Αθανάσιος Διάκος και ο Πανουργιάς με 500 Έλληνες επαναστάτες υπερασπίζονται με πείσμα τη γέφυρα της Αλαμάνας του Σπερχειού ποταμού, κοντά στη Λαμία, και αντιμετωπίζουν με γενναιότητα και αυτοθυσία τις επιθέσεις των πολυάριθμων Τούρκων του Στρατηγού Κιοσέ Μεχμέτ. Στο πεδίο της μάχης σκοτώνονται 200 Έλληνες, μεταξύ τους και ο Επίσκοπος Ησαϊας. Τραυματίζονται ο Πανουργιάς και ο Αθανάσιος Διάκος, ο οποίος συλλαμβάνεται αιχμάλωτος και μεταφέρεται στη Λαμία, για να υποστεί τον φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό (σούβλισμα).
1823: Διορίζεται από την Κυβέρνηση Αρμοστής της Κρήτης ο Υδραίος Μανόλης Τομπάζηςς, ο ο οποίος προετοιμάζει Εκστρατευτικό Σώμα 1.200 αντρών, (μεταξύ τους και ο 'Αγγλος φιλέλληνας 'Αστιγξ ως διοικητής πυροβολικού). Στις 22 Μαϊου, αναζωπυρώνει την Επανάσταση στην Κρήτη και οδηγείται σε μεγάλες επιτυχίες.
1827: Πεθαίνει στο Νέο Φάληρο ο θρυλικός Αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης, ύστερα από τον θανάσιμο τραυματισμό του την προηγουμένη σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του Κιουταχή.
1835 : Κυριακή του Θωμά, οι νεομάρτυρες Γεώργιος, Εμμανουήλ, Μιχαήλ, Θεόδωρος και Γεώργιος από τη Σαμοθράκη, εκτελούνται από Τούρκους στην Αλεξανδρούπολη.
1867 : Τμήμα Κρητών Επαναστατών, υπό τον Οπλαρχηγό Ζυμβρακάκη, δέχεται τις επιθέσεις των Τούρκων του Μεχμέτ Πασά στην Κράπη Σφακίων. Παράλληλα ο Τούρκος Στρατηγός Ομέρ Πασάς, που είχε σταλεί στην Κρλητη για να καταπνίξει την Επανάσταση, αποπειράται να εισβάλει στα Σφακιά από το χωριό Καλικράτη. Και οι δύο επιχειρήσεις των Τούρκων, για να καταπατήσουν τα Σφακιά, απέτυχαν.
1897 : Μάχη των Φαρσάλων. Οι Ελληνικές δυνάμεις υπό τον Ταξίαρχο Σμολένσκη αποκρούουν σφοδρές επιθέσεις των Τούρκων και διατηρούν τις θέσεις τους.
1912 : Ο Ιταλός αξιωματιός Ορσίνι καταλαμβάνει την Αστυπάλαια (ιταλοτουρκικός πόλεμος του 1911 - 1912).
1914 : Οι Δυνάμεις των Βορειοηπειρωτών, εξαπολύουν επίθεση στην Μονή Τσέπου και ανατρέπουν τους Αλβανούς.
1956 : Βιαιοπραγίες και βανδαλισμοί από Τούρκους κατά του ελληνικού πληθυσμού της Κύπρου.

Καλημέρα αδέρφια Λιδορικιώτες , καλημέρα σ' όλη την Ελλάδα , Η.Π.Α , Γερμανία , Ελβετία , Κύπρο και στους αγαπημένους μας φίλους που και χθες ήταν μαζί μας , από : Αθήνα , Καρδίτσα , Καρπενήσι , Λαμία , Θεσσαλονίκη , Πάτρα , Νίκαια , Ιωάννινα , Άμφισσα , Ξάνθη , Στρόβολος , Norman Oklahpoma , North Chicago , Bochum , Stuttgart , Bilten .
Γλυκός καιρός σήμερα αδέρφια , με λίγη συννεφιά , αλλά γενικά ανοιξιάτικος , Πασχαλινός , θα λέγαμε , βέβαια αδώ που είμαστε , στην Αθήνα , δεν είναι και τόσο ορατή η..Άνοιξη , γιατί , κακά τα ψέματα , στο..τσιμέντο και τη..μούχλα , ούτε ο τόπος πρασινίζει αλλά ούτε και λουλούδια ..ανθίζουν ...τέλος πάντων..

Αχ...και νάμασταν κάτω απ' τον πλάτανο τούτες τις μέρες , τώρα και το Δεκαπεντάυγουστο , είναι η μοναδικές ευκαιρίες να δούμε παλιόφιλους και συμμαθητές , πούχουμε χρόνια να δούμε , και δεν είναι λίγο να ξαναθυμηθείς τα παλιά , τα μισοξεχασμένα , είναι ένα μικρό..ξανάνειωμα , άσε που νοιώθεις , έστω και γιά λίγο , σαν τότε , παιδί...
Αλλά ας ...βολευτούμε όπως-όπως , τώρα , και του χρόνου βλέπουμε...

Απ' το Λιδορικι με αγάπη..........Κ.-


No comments: