13.4.08

ΤΟ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΑΛΣΥΛΛΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ...


Το χωριό μας χιονισμένο το 1927 , πριν ακόμα γίνει το αλσάκι μας , κι' ακόμα , όπως βλέπετε , δεν έχει μπει και το ρολόι στο καμπαναριό της εκκλησίας μας .


Προπολεμικό Λιδορίκι , 1935 , τα δέντρα στο...νεοφυτεμένο αλσύλλιο της εκκλησίας μας , έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν , φαίνονται , ήδη , καθαρά στη φωτογραφία , κι' όλα αυτά 73 χρόνια πριν...

Δεκαετία του 1950 , το Λιδορίκι μας λευκοντυμένο , και το αλσύλλιο χιονοσκέπαστο , πανέμορφο...





Τέλη δεκαετίας του 50 , αρχή του 60 , το αλσάκι μας σε πλήρη ανάπτυξη , η φωτογραφία είναι βγαλμένη απ' τον Παλιόραγκο .

Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 60 , μιά πολύ όμορφη περίοδος γιά το χωριό μας , σε μιά δενδροφύτευση , τότε οι Λιδορικιώτες φύτευαν δέντρα και τώρα ανέχονται να τους τα κόβουν...τα παιδάκια του Γυμνασίου , κυρίως , που κρατάνε τους κασμάδες και σκάβουν τώρα είναι ώριμοι οικογενειάρχες , πατεράδες και παπούδες , χαρές που θα κάνουν μαθαίνοντας τα χάλια του χωριού μας .

Θα πρέπει όμως να θυμίσουμε πως έχει ξαναγίνει παρόμοια ..εγκληματική ενέργεια , κοπή δηλαδή δένδρων , στη δεκαετία του 80 , αν θυμάμαι καλά , ίσως κι' αργότερα , τότε οι Κοινοτικοί...άρχοντες είχαν δηλώσει..πομπωδώς , πως θα έκαναν το πάρκο..παραδοσιακό , φυτεύοντάς το με...κεθρίτσες !!! όσο τις είδατε εσείς , αδέρφια , τις ..κεθρίτσες , άλλο τόσο τις είδαμε και μεις....και σήμερα οι νεοεκπολιτιστές του χωριού μας , πιστοί στο δρόμο που χάραξαν και οι ..τότε εκπολιτιστές , ξαναπετσοκόβουν τα δέντρα , που φυτέυτηκαν και μεγάλωσαν με κόπους και ταλαιπωρείες , αλλά είναι φυσικό να μη τους..πονάει , γιατί όοοοολοι αυτοί , που σήμερα... ξυλεύονται δεν ήξεραν , τότε , που είναι η...Βαθειά η δεν ήταν καν Λιδορικιώτες....

No comments: